In de makelaardij worden veel "moeilijke termen gebruikt. Wij leggen ze graag aan je uit in deze Frequently Asked Questions (FAQ). Ze staan op alfabetische volgorde. Mis je iets? Schroom niet om te bellen of te mailen. #WijHelpenGraag
Aankoopmakelaar
Makelaar die aan de zijde van de koper staat en deze begeleid in het kopen van een huis.
Akte van levering
Bij de makelaar teken je de “ voorlopige koopakte”. Deze wordt naar de notaris gestuurd en deze stelt de akte van levering op. Dit is de akte waarmee het huis op jouw naam wordt gezet. Deze akte wordt naar het Kadaster gestuurd en daar in geschreven.
Appartement:
Een appartement is woonruimte in een groter complex met meerdere woningen.
Appartementsrecht
Het recht om een “klein gedeelte” van een groter gebouw te gebruiken. Van rechtswege ben je lid van een vereniging van eigenaren.
Bezichtiging
Dit is het bezoek aan de woning die je wilt gaan kijken.
Bod
Als je interesse hebt in een huis en je wilt deze kopen dan doe je een bod. Een goed bod bestaat uit tenminste drie onderdelen: prijs, datum van oplevering, ontbindende voorwaarden. Dit bepaal je in je onderhandelingstrategie.
Bog makelaar (BedrijfsonroerendGoed makelaar)
Een makelaar die zich richt bedrijven, winkels en kantoren.
Brochure
Dit is een boekje met informatie welke je mee krijgt als een huis gaat bezichtigen met alle informatie over het huis.
Courtage
Dit is het bedrag die je makelaar of taxateur betaalt voor zijn dienstverlening. De hoogte hiervan is wat je afspreekt met je makelaar of taxateur.
Drie dagen bedenktijd
Dit is een wettelijk vastgelegde periode die de koper krijgt na het ontvangst van de koopakte. Deze mag niet eindigen in het weekend of op een erkende feestdag. Dan loopt het tot de 1e werkdag daarna.
Eindwoning
Dit is een woning gelegen aan het einde van een rij maar in vergelijking met een hoekwoning is er geen grond aan de zijkant gelegen. De buitenmuur / schutting is de erfgrens.
Energielabel
Bij de verkoop (of verhuur) van een woning heb je een energielabel nodig. Dit is een rapport door een gecertificeerd energielabel adviseur. Deze is eenvoudig aan te vragen via een speciale website van de overheid.
Funda
Het grootste huizenplatform in Nederland. Als je een huis zoekt dan kun je deze hier vinden. (www.funda.nl)
Gebruiksoppervlakte wonen
Op Funda zie je altijd de gebruiksoppervlakte wonen. De NVM makelaar is verplicht de woning op te meten conform NVM meetinstructie. Een eenduidige manier van meten. Om het hier eenvoudig te houden kun je er van uitgaan dat de woonruimte zoals de gang, woonkamer, keuken, trapkasten, meterkast, slaapkamers, overloop en de badkamer tot woonruimte gemeten.
Gebouwgebonden buitenruimte.
Dit is een onderdeel van de NVM meetinstructie. Dit is de ruimte zoals een overkapping, balkon, of carport mits deze vast zit aan het woonhuis.
Half vrijstaande woning
Een term in de fotowijzer voor een woning welke is gelegen tegen een ander soort gebouw. In de volksmond wordt deze term ook vaak gebruikt voor een hoekwoning of twee onder kapwoning. In principe is dit dus onjuist.
Hoekwoning
Een huis welke in een rij is gelegen en gelegen op de hoek. Een belangrijk verschil met een “eindwoning” is dat hier nog grond naast de woning is gelegen.
Huishoudelijk reglement
Bij een appartement is er naast de splitsingsakte een huishoudelijk reglement om verdere afspraken vast te leggen tussen de verschillende eigenaren.
Huurprijs
De prijs die een verhuurmakelaar vraag en de prijs die je betaalt voor een huurwoning. Dit kan uiteraard ook zijn voor een kantoorruimte, bedrijfsruimte, winkel of horeca pand.
Hypotheekakte
Voor het kopen van een huis ga je naar de notaris om koop van de woning vast te leggen in de akte van levering maar hier wordt ook de hypotheekakte vastgelegd. In deze akte liggen alle afspraken vast die men met de geldverstrekker heeft gemaakt. Deze akte wordt ook ingeschreven in het Kadaster en is door iedereen op te vragen.
Jaap.nl
Een huizen website waar je zelf je huis op kunt zetten om deze te verkopen. Regelmatig worden hier woningen op aangeboden nog voor Funda uit. https://www.jaap.nl
Kadaster
Het Kadaster is dé bron van informatie over eigendom en gebruik van vastgoed en ruimte in Nederland. De informatie is grotendeels openbaar en beschikbaar. Je kunt hier dus belangrijke informatie opvragen over al het vastgoed in Nederland.
Kosten Koper (k.k.)
De kosten koper zijn de kosten die de koper betaalt bij het kopen van een huis of appartement. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting, de kosten voor de notaris, inschrijving in het Kadaster en het verkrijgen van de hypotheek.
Koopakte
Als je het met elkaar eens bent geworden over de koop/verkoop van het huis worden alle afspraken vastgelegd in een koopakte. Een koop is pas definitief als de handtekening door beide partijen onder deze koopakte staat!
Huis verkocht en een koopakte nodig? Vraag deze bij ons eenvoudig aan. Klik hier
Kwaaitaal vloer / Manta vloer
In de periode tussen 1965 / 1983 is er bij de productie van betonvloeren calcium chloride gebruikt. Hierdoor droogde de vloer sneller en kon er meer geproduceerd worden. Echter nu blijkt dat dit een groot nadeel heeft. Als de kruipruimte vochtig is dan heeft dit een uitwerking op de calcium chloride. Dit gaat werken en hierdoor oxideert de bewapening in de beton. Door deze roest klapt de beton kapot en verliest de beton zijn kracht. Dit moet dus gerepareert worden en dit zijn vaak hoge kosten. Dit type vloer kwam uit de Kwaaitaal en Manta fabriek.
Makelaarskosten (wat kost een makelaar?)
De kosten die je aan je makelaar betaalt. Dit is dus alles omvattend dus bijvoorbeeld ook de advertentiekosten, kadasterkosten, presentatie kosten, Funda kosten en sommige kantoren rekenen ook “ kantoorkosten”. In de totale kosten zit dus ook de courtage verwerkt.
Marktplaats
Een website waar particulieren zelf hun huis kunnen aanbieden. Wel veel onbekender dan bijvoorbeeld Funda.
Meetinstructie
Als je een huis gaat kopen wil je weten hoe groot deze is. Om dit op een uniforme wijze te laten zien is er de (NVM) meetinstructie. Hierin wordt onderscheid gemaakt in gebruiksoppervlakte wonen, overige inpandige ruimte, externe bergruimte en gebouwgebonden buitenruimte.
Nationale hypotheek garantie (NHG)
De stichting Waarborgsom Eigen Woningen stelt zich garant voor de hypotheek op het het huis of appartement. Als je dan gedwongen wordt om jouw huis te verkopen door bijvoorbeeld ontslag, scheiding of ziekte springen zij in de bres als er een restschuld is. Het e.e.a. Is uiteraard wel aan strenge regels gebonden. Doordat zij garant staan, krijg je een korting op de hypotheekrente.
NVM No-Risk clausule
Een huis kopen brengt veel onzekerheid met zich mee. De NVM No Risk clausule is een ontbindende voorwaarde voor de koper dat ze niet met dubbele lasten komen te zitten. Ze krijgen de tijd om hun eigen woning te verkopen. De verkoper kan ondertussen verder gaan met de verkoop van zijn woning. Als er een “beter voorstel” komt, dan wordt de huidige koper in de gelegenheid gesteld om de koop alsnog akkoord te geven anders zijn de koper en verkoper vrij van elkaar en kunnen ze het huis verkopen aan iemand anders.
NWWI taxatie
Als je een taxatierapport nodig hebt dan moet deze gevalideerd worden. Dit wordt voortaan enkel gedaan door het NWWI. Zij controleren het rapport of de inhoud juist is ingevuld, er een goede onderbouwing is van de getaxeerde marktwaarde,
Onderhandeling
Als je interesse in een huis hebt kun je een bod doen. Als je een tegenreactie krijgt van de verkoper dan ben je in onderhandeling. In principe kun je met meerdere mensen in onderhandeling zijn echter dient dit wel aan alle partijen kenbaar worden gemaakt. (De koop is immers pas definitief als de handtekening onder de koop akte staat).
Ontbindende voorwaarden
Als je een huis gaat kopen dan zijn er vaak nog een aantal onzekerheden zoals het verkrijgen het definitief verkrijgen van een hypotheek al dan niet met NHG, de bouwkundige staat, woonvergunning, bodemonderzoek of de verkoop van je eigen woning middels de NVM – No Risk clausule. Dit dien je wel in de onderhandelingen meegenomen te worden. Als koper “krijg” je geen ontbindende voorwaarden.
Vind je het moeilijk om te onderhandelen neem dan een NVM aankoopmakelaar mee. Check hier
Open huizen dag
Om een huis te verkopen kan het zijn dat er een open huizen dag wordt georganiseerd. Dan kun je zonder afspraak met de makelaar bij het huis binnen gaan kijken. Check dus regelmatig Funda of er open Huizen zijn.
Optie
Een optie verlenen betekent dat de verkoper het huis voor een bepaalde periode alleen aan de potentiële koper aanbiedt. In de die tijd mag de woning niet aan iemand anders worden verkocht. Partijen zijn het vaak wel eens over de voorwaarde van de de koop maar de koper krijgt dan wat bedenktijd. Een optie is gebruikelijk bij de aankoop van nieuwbouw huizen. Een optie is helaas niet op te eisen. Het is aan de verkopende partij of er toezeggingen worden gedaan.
Ook hier geldt weer een koop is pas “ definitief als de handtekening onder de koopakte staat.
Overdrachtsbelasting
Dit is de belasting die je betaalt als je een huis koopt. Dit is op dit moment 2% bij woningen 6% bij al het andere onroerend goed.
Let dus op als je een huis koopt met een winkel of bedrijfsruimte of een woning in het buitengebied met een stuk “Agrarische grond”.
Overige inpandige ruimte
De ruimte die in een woning zit maar geen woonruimte is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zolderruimte, kelder ruimte, aan- of inpandige garage / berging. Overigens wordt dit gemeten vanaf 1,50 hoogte. Als er een ruimte aanwezig is die lager is dan 2 meter is het ook standaard "overige inpandige" ruimte volgens de (nvm) meetinstructie.
Passeren
Een ander woord voor het ondertekenen van de akte van levering bij de notaris en de overdracht van het huis of appartement.
Service kosten
Dit bedrag betaal je aan de vereniging voor het onderhoud, opstalverzekering en bijvoorbeeld schoonmaakkosten. Dit kan per Vereniging verschillen wat er is afgesproken.
Splitsingsakte
Om een gebouw te “splitsen” dienen er regels te worden vastgelegd. Dit gebeurt in een akte welke door de notaris wordt opgesteld: de splitsingsakte. Hierin is onder andere opgenomen hoe het gebouw is gesplitst, wat de algemene ruimte zijn en hoe er om wordt gegaan met afspraken.
Taxatie
Een taxatie is een rapport die door een onafhankelijke partij wordt opgesteld en je alles verteld over de woning en de marktwaarde hiervan. Een koopsom is dus niet de marktwaarde.
Taxatie kosten
De kosten voor een taxatie rapport. Deze bestaan onder andere uit kadasterkosten, validatie, courtage, bemiddelingskosten en eventueel extra kosten. Hierover hebben we een uitgebreid blog bericht geschreven. Dus lees hier meer informatie.
Transportakte
Dit is weer een term voor de akte van levering. Dit is de officiele naam van de akte die door de notaris wordt opgesteld
Tussenwoning
Een huis welke in een rij is gelegen waarbij er twee woningen direct of een klein beetje verspringend zijn gelegen. Er is dus een gedeelde muur.
Twee onder een kapwoning
Een woning welke is gelegen met een andere woning onder een dak. (Overigens zijn woningen waarbij de dakvlakken haaks op elkaar staan ook twee onder kapwoning).
Vereniging van Eigenaren (V.V.E.)
Als je een appartement koopt wordt je van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaren. Deze vereniging verzorgt het beheer en onderhoud van het gebouw. Je betaalt hiervoor service kosten.
Verhuurmakelaar
Een makelaar die gespecialiseerd is in huurwoningen. De verhuurmarkt is een andere tak van sport dan een verkoopmarkt. Het is een specialisme.
Vraagprijs
De vraagprijs is niet de marktwaarde of de koopsom. Dus als je een vraagprijs biedt, wil dit niet zeggen dat dit ook direct wordt geaccepteerd door de verkoper. De vraagprijs is feitelijk een uitnodiging van de verkoper om een bod te doen. De verkoper kan ten allen tijden een tegenvoorstel doen en dit kan zowel lager maar ook hoger zijn dan de gehanteerde vraagprijs.
Vragenlijst
Als je een huis gaat verkopen dan heb je als verkoper een meidlingsplicht. Je krijgt van je NVM verkoopmakelaar een vragenlijst welke je naar waarheid invult. Deze lijst wordt aan de geinteresseerden of kopers gegeven zodat ze ook alles over het huis weten.
Vrij op naam (V.O.N.)
Standaard koop je een woning kosten koper. Je betaalt dus de notaris kosten etc. Met name bij nieuwbouw neemt de kosten voor de overdracht voor zijn rekening. De kosten zoals overdrachtsbelasting, inschrijving kadaster en de notariskosten hoef je dus als koper niet te betalen. Je koopt het huis dus “vrij op naam”
Vrijstaande woning
Een woning welke volledig vrij is gelegen.
Waardebepaling
Dit is wat een verkoop of verhuurmakelaar voor je doet als je van plan bent om je huis te gaan verkopen. Vaak wordt dit gratis waardebepaling of gratis taxatie genoemd. Je kunt dit ook beschouwen als verkoop gesprek.
#WijHelpenGraag
Dit is de slogan van Bogaers Makelaardij. Heb je dus een vraag of kunnen we je helpen met de verkoop van je huis, aankoop van een nieuw huis of een taxatie rapport? Neem dan gerust contact met ons op 😉
Zoekopdracht
Maak je gebruik van een aankoopmakelaar dan kun je hier een zoekopdracht plaatsen. De aankoopmakelaar zoekt dan actief met je mee. Je bent dan als een van de eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod. Dit is iets anders dan je inschrijven bij een verkoopmakelaar, dan krijg je enkel zijn woningaanbod als er iets in de verkoop komt.